23-06-2014 - Dagje Lichtenstein/Oostenrijk


Vorige week woensdag (18-06) uit het werk naar Lichtensein gereden. Gelukkig was het aardig lang licht dus de reis verliep aardig voorspoedig. Eenmaal aangekomen op de plek waar we de volgende ochtend het Goudooghooibeestje - Coenonympha oedippus hoopten te vinden hebben we de auto geparkeerd en even een paar uurtjes achter het stuur geslapen. Na een nachtje van 3 uur "slapen" ging de wekker al weer en begon de zoek tocht. Helaas waren we 2 uur later nog steeds zonder enig resultaat aan het zoeken, en besloten we wat anders te gaan doen.

Na een stukje Oostenrijk ingereden te zijn, gingen we bij een schitterend vennetje op zoek naar Dwergjuffers - Nehalennia speciosa. Ook hier kwamen we na anderhalf uur zoeken niet veel verder na wat gewone juffertjes. Toen maar op zoek naar de laatste soort met de hoop toch nog een foto te maken.

De Siberische waterjuffer - Coenagrion hylas was de laatste soort die we deze dag nog hoopten te vinden. Dit beestje laat zich alleen rond het middag uur zien, dus we waren nog iets aan de vroege kant. Gelukkig was het weer prima, dus de verwachtingen waren prima. Eerst wat rond gelopen en wat fotos geprobeerd te maken van vlinders toen er langzamerhand steeds meer bewolking leek te ontstaan. Toen het uiteindelijk 12:30 uur was begon het zelfs te regenen en moesten we de hoop wel opgeven. Om 13:00 uur besloten we toch nog 2 uur terug te rijden naar de eerste plek waar het Goudooghooibeestje zou moeten vliegen.

Eenmaal aangekomen wat het schitterend weer en na wat zoeken vlogen de Goudooghooibeestjes toch wel in redelijke aantallen. Helaas was het heel erg veel vliegen en heel weinig stil zitten. Toen uiteindelijk ook hier het weer wat minder werd en de vlinders rustiger werden, kwamen er meer kansen voor goede fotos en kon ik eindelijk mijn enige goede foto van de dag maken. Na dit succesje door de regen naar de auto moeten rennen om weer aan onze barre terugreis te beginnen.

Al met al veel te veel moeite moeten doen voor een foto, maar ik ben toch erg blij met deze mooie foto van een toch wel zeer zeldzaam en erg lastig te fotograferen vlindertje.

Goudooghooibeestje - Coenonympha oedippus Goudooghooibeestje - Coenonympha oedippus06-06-2014 - Rondje Duitsland dag 2


Rond 05:30 word ik iets wat verkreukeld en verkleumd wakker op mn auto stoel. Het is kouder dan ik dacht maar het weer ziet er prima uit. Na een paar happen eten pak ik mn spullen om weer op stap te gaan. Tot mijn verbazing blijkt het gevroren te hebben en zit alles onder een laagje rijp. Ik hoop dat de vlinders die ik gister gevonden heb nog op dezelfde plek zitten, en dat het in het dal ook gevroren heeft. Aangekomen in het dal lijken drie van de vlindertjes nog netjes op hun plek te zitten, en ook hier is alles bedekt met een laagje rijp. Als eerste begin ik fotos te maken van de Ringoogparelmoervlinder - Boloria eunomia omdat hier de rijp het duidelijkst te zien is. Op de foto hier onder kan je in de vergroting heel mooi de ijskristallen op de vleugel van de vlinder zien zitten.

Ringoogparelmoervlinder - Boloria eunomia Ringoogparelmoervlinder - Boloria eunomia met rijp

Vervolgens ga ik aan de slag met een Blauwe vuurvlinder. Vanwege het super kleine beestje en de zeer kleine scherpte diepte is het nog een heel gepriegel om alles netjes scherp te krijgen. Maar al met al mag het resultaat er wel zijn vind ik.

Na nog een beetje rond gelopen te hebben, en hier en daar wat foto te maken is het weer genoeg geweest.

De andere fotos van de Blauwe vuurvlinder - Lycaena helle staan Hier

Blauwe vuurvlinder - Lycaena helle Blauwe vuurvlinder - Lycaena helle04-06-2014 - Rondje Duitsland dag 1


Vorige week vrijdag ging de wekker al weer om 02:40 in de ochtend. Even m'n schoonvader opgepikt en toen samen richting Hamburg gereden om op zoek te gaan naar het Geelbont dikkopje - Carterocephalus silvicola. Al met al was het een hele tocht, maar rond een uur of 7 waren we op de plek van bestemming en begon het zoeken. Ik had verwacht zonder al te veel moeite verschillende vlinders te kunnen vinden langs een pad in het bos maar dat was toch minder makkelijk dan gedacht. Uiteindelijk kwam ik een enkel vlindertje tegen op een grote open plek in de schaduw. Na heel wat fotos gemaakt te hebben kwam eindelijk de zon over de bomen heen. Aangezien ik graag een foto van een mannetje met open vleugels wilde hebben was dit het moment. Gelukkig kon ik nog net een hand vol fotos maken van de bovenkant van de vleugels, maar het vlindetje zat in no-time al weer ergens boven in een boom.

Na deze toch wat korte foto sessie een andere plek in het bos bezocht waar ik ook nog een vlinder tegen kwam. Deze werkte iets beter mee, maar was ook vrij snel weer weg. Toen was ik er eigenlijk al wel weer klaar mee, dus richting auto gelopen even wat gegeten en begonnen aan de reis richting Monschau.

Heel wat uurtjes later tegen het eind van de dag kwamen we aan op de plek van bestemming. Na het eten vast even gekeken of er wel vlinders te vinden waren om de volgende dag op de foto te zetten. Het leek er op dat de meeste vlinders een slaap plek hadden gevonden in bomen of andere onvindbare plekken, maar er zat nog een Ringoogparelmoervlinder en drie blauwe vuurvlinders. Precies genoeg voor de volgende ochtend. Daarna de auto geparkeerd, en achter het stuur in slaap gevallen.

De andere fotos van het Geelbont dikkopje - Carterocephalus silvicola staan Hier

Geelbont dikkopje - Carterocephalus silvicola Geelbont dikkopje - Carterocephalus silvicola22-05-2014 - Laatste drie weken


Ondanks dat ik de afgelopen drie weken zeker een keer of vijf op stap ben geweest heb ik niet super veel fotos genomen waar ik enhousiast over was. De eesrte keer richting Weerribben geweest tijdens een schitterende ochtend. Beetje dauw, mooi opkomende zon en zeker 50 uitsluipende Bruine korenbouten - Libellula fulva. Klinkt te mooi om waar te zijn, maar tegen de tijd dat de zon al een minuut of 20 op was had ik nog steeds niet de juiste libel gevonden voor een mooi plaatje. De zon was niet meer bruikbaar dus het enige wat ik kon doen was een foto maken zonder zon. Al met al niet een al te gek resultaat, maar niet wat ik verwacht had.

Bruine korenbout - Libellula fulva Bruine korenbout - Libellula fulva

Vervolgens een ochtendje naar Duitsland geweest. Wekker ging om kwart voor 3, en een half uurtje voor de zon op was stond ik al weer vlinders te zoeken. Helaas was er niet meer te vinden dan Bruine vuuvlinder en Aardbeivlinder. Ook het zonnetje liet het afweten. Uiteindelijk nog wel wat leuke fotos van de Aardbeivlinder - Pyrgus malvae kunnen maken.

Dan weer een keertje terug naar de weerribben maar zonder al te veel succes. T weer was parchtig en zoals altijd beesten genoeg, maar t lukte gewoon niet wat moois te maken.

Omdat ik wel even klaar was met het vroege opstaan ben ik nog twee keer in de omgeving van Harderwijk op zoek gegaan naar Weidebeekjuffers - Calopteryx splendens. Dit keer met meer geluk en eindelijk weer een foto gemaakt waar ik tevreden mee ben. Wat een prachtige beestjes zijn het toch.

Weidebeekjuffer - Calopteryx splendens Weidebeekjuffer - Calopteryx splendens22-04-2014 - Vorst en Klein geaderd witje (Pieris napi)


Vorige week dinsdag hadden we op eens weer wat nachtvorst aan de grond. De avond hier voor ben ik vast op stap gegaan om te kijken of er vlinders te vinden waren. Al met al kon ik een stuk of 7 slapende witjes vinden, dus ik was klaar voor de volgende ochtend. De volgende dag op tijd naar mn veldje gegaan blijkt de helft van de vlindertjes zich te hebben laten vallen. Anderen lijken zich voorzichtig klapperend met de vleugels los te willen maken van het takje waar ze op zitten. Gelukkig zitten er nog 3 rustig op me te wachten, maar natuurlijk net op de plekken met de minste rijp. Uiteindelijk zit alleen het onderstaande vlindertje precies zoals ik wil. Het gras kleurt nog mooi een beetje wit van de rijp, en het zonnetje schijnt door de bomen juist op de eerste gras sprieten.
Pracht ochtend!

Klein geaderd witje - Pieris napi Klein geaderd witje - Pieris napi15-04-2014 - Oranjetipje (Anthocharis cardamines)


Eigenlijk dacht ik het Oranjetipje eens een jaartje over te slaan, maar kon het toch niet laten. Bij een mooie zonsondergang even snel in de auto gesprongen en naar een mooi veldje in de buurt gereden. Met veel moeite maar een vlindertje kunnen vinden, maar dat is ook precies genoeg. De oranje kleur in de achtergrond komt van de ondergaande zon die precies tussen wat bomen door schijnt. Verder een reflectie schermpje gebruikt en de vlinder niet te donker te laten worden.

Oranjetipje - Anthocharis cardamines Oranjetipje - Anthocharis cardamines31-03-2014 - De eerste vlinder foto van het jaar (Citroen vlinder - Gonepteryx rhamni)


Afgelopen weekend weer de nodige pogingen tot fotografie gedaan. Eerst een uitstapje richting Kinderdijk, om sterren en molens op de foto te zetten. Wind, wolken en te licht dus een waardeloos resultaat. Daarna eens s'ochtends vroeg op stap geweest om Noordse winterjuffers te zoeken. Het weer was niet gek, maar ik kon geen enkel beest vinden.

Met de onderstaande Citroen vlinder (Gonepteryx rhamni) had ik meer geluk. Het beestje hangt schitterend gecamoufleerd in een mooi fris uitgelopen boom met tegenlicht. Best wel een beetje een foto waar ik al een poos op hoop.

Het seizoen is eindelijk weer lekker begonnen..

Citroen vlinder - Gonepteryx rhamni Citroen vlinder - Gonepteryx rhamni28-03-2014 - Blauwe kikkers (Heikikker - Rana arvalis)


Het is al weer even geleden dat de Heikikkers blauw waren, maar het was weer schitterend om te zien. Een paar dagen per jaar worden de mannetjes van de Heikikker mooi blauw tijdens de paartijd. Zo'n beetje elk jaar doe ik een poging hier een mooie foto van te maken maar dat valt nog niet mee. Dit jaar heb ik naar mijn idee weer een iets betere foto gemaakt dan ik al had, maar ik kijk al weer uit naar volgend jaar.

Heikikker - Rana arvalis Heikikker - Rana arvalis07-03-2014 - IJsselmeer bij Hindelopen


Na maanden geen foto gemaakt te hebben en ook niks met mijn site te hebben gedaan ben ik afgelopen weekend eindelijk weer eens op stap geweest. Dit keer ben ik eens richting Hindelopen gereden om een van de veel gefotografeerde golfbrekers in het IJsselmeer op de foto te zetten. Ik had altijd nog een paar filters die ik niet vaak gebruikte dus dit was een mooie kans om hier eens mee te spelen. Het was de eerste keer dat ik overdag met zo'n lange sluitertijd foto's maak, dus perfect zal het vast niet zijn, maar het geeft zeker een leuk effect. De gebruikte sluitertijd is trouwens 25 seconden.

Ondertussen is het schitterende lente weer geworden en kijk ik al weer uit naar de eerste vlinders!

IJsselmeer - Hindelopen IJsselmeer - Hindelopen